Bolu Gazeteciler Cemiyeti, cemiyet üyesi basın mensupları için ücretsiz kalp tarama muayenesi yaptırdı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Bolu’daki İzzet Baysal Caddesi’nde bulunan Sosyal Tesisleri'nde, normal muayeneden farklı olarak yapay zeka temelli bir uygulama ile basın mensuplarının kalp rahatsızlıkları tespit edildi. Gazeteciler Cemiyeti’nin bekleme odasında, kalp rahatsızlığı riski yüksek meslek grubundan olan birçok basın mensubu muayene için hazır bulundu.

BAİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Esat Çekin, yapay zeka temelli yapılan muayene detaylarını basın-medya mensuplarına aktardı.

Bolu’nun damadı Doktor Çekin:

 “Bugün gazeteci arkadaşımızın yapay zeka ile kalp taramasını yapıyoruz. Yaptığımız işlem nedir?

Tıpkı bir EKG çeker gibi, dört farklı elektrodu göğsün ön yüzüne ve bir tanesini de sırtına yerleştirerek üç boyutlu EKG çekiyoruz. Daha sonrasında, dört dakika içerisinde 300 kalp atışını kaydediyoruz. Her bir kalp atışında 290 farklı parametreyi analiz ediyoruz. 4 dakikalık kayıt sürecinin sonunda algoritma bir rapor işleme süreci geçiriyor ve bize yedi sayfalık bir rapor veriyor. Bu rapor neticesinde, kantitatif olarak yani insan faktörüne dayanmadan algoritmik bir raporlama elde ediyoruz ve kalp damar hastalıklarını yüzde 90’ın üzerinde doğruluk oranı ile tespit etme imkânımız oluyor."

Kalp krizi rahatsızlığının artık yaş ayırt etmediğini belirten Çekin, kalp taraması ile kalp krizi riskinin tespit edilerek, krizin önlenebileceğini de vurguladı. Çekin, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bugün dünyanın bütün toplumlarında, bütün medeniyetlerde ilk sıradaki ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır."

Daha önce Ankara’da da Gazeteciler Cemiyeti’nde meslektaşlarının ilgi gösterdiği bu tarama, Bolu’da da büyük ilgi gördü. Oradaydık...

Birçok ulusal gazetede de bu konuda yayınları ve yazıları çıkan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, tıpta yapay zeka uygulamalarında dikkat çeken bir hekim...

4 dakikada kalp riskini tespit eden, Alman kökenli yapay zeka uygulamalı bir nevi EKG cihazının tanıtımını, kendisi de medikalci olan ve Cardicare Sağlık Firması'nın COO’su olan Turabi Aydemir yaptı. Aydemir, medyamıza cihaz hakkında şu bilgileri verdi:

"Almanya'da 3 yıl önce bu cihazı bulduk. Cihaz 3 yıldır da rutin olarak Türkiye’de kullanılıyor. Artı olarak Kıbrıs'ta da var cihazlarımız. İnsanlara nasıl faydalı olabiliriz, ne yapabiliriz diye çabalıyoruz şu an. Çeşitli taramalar yapıyoruz, toplu taramalar. Bugün de Bolu’dayız, Bolu’da taramamızı yapıp bütün insanları bilgilendirmeye çalışıyoruz."

Cemiyetlerin ve derneklerin, sivil toplumun ilimizde de üyelerine sağlık hizmetlerini sunmaları bizleri sevindiriyor.

Muvaffakiyetle...